Když potřebujete lidi, uspořádáte výběrové řízení

Ale jak na to už může být tvrdší oříšek. Pokud přijímáte zaměstnance průběžně, udělejte si chvilku času a podívejte se, jak vaše osobní oddělení funguje, jestli je to posledních dvacet let stále to samé dokola je veliká pravděpodobnost, že to už dvacet let nefunguje úplně nejlépe a protekce vzkvétá.
profi foto

Vy potřebujete ty správné lidi

Abyste oslovili ty, kdo jsou pro vás vhodní, musíte se zaměřit na větší okruh než doposud, využít internet, noviny, reklamu. Lidé stále hledají práci, protože ji buď nemají, nebo ji chtějí změnit. Vaše šance je v podmínkách, které nabízíte, tím jste schopni k sobě natáhnout lidi se schopnostmi.
Nikdy však nezapomínejte na ty, co už pro vás pracují, pokud se budou cítit znevýhodněni oproti těm, co jsou nově přijati, mohli by začít záhy odcházet.
rozhovor mužů

Když získáte pozornost lidí seznamte se s nimi a vytvořte si seznamy

Zní to trochu děsivě, ale ve skutečnosti to může být ohromná pomoc do budoucna, ačkoli rozjezdy mohou být obtížnější. Pokud přijde více lidí na konkurz nebo pohovor, tak si obvykle zaměstnavatel vybere jednoho a zbytek odchází bez užitku pryč. Vy se jich však můžete zeptat, jestli nechtějí být zapsáni do seznamu a když se objeví jiná, vhodnější pozice pro ně, můžete jim dát vědět.
Seznam je taková tajná pojistka, máte tam lidi se kterými jste už mluvili a o které byste měli potenciálně zájem, avšak zatím pro ně nemáte vhodnou pozici.
natažená ruka

Samotný pohovor je pak splnění nočních můr všech zúčastněných

–          Místo: nejhorší je, pokud je průchozí, zvoní tam telefony, je tam obecně hluk, nebo tam je s vámi ještě někdo jiný. Pohovor by se měl odehrávat v samostatné místnosti, a hlavně v klidu!
–          Čas: dopoledne je krásná pracovní doba, ale tak to mají všichni, a tak většinou přijdou jen ti opravdu nezaměstnaní a připravíte se o celou škálu zájemců. Odpoledne je vhodnější, ale je třeba myslet na časové nároky, nesmíte skončit v noci. Samotný pohovor pak může být libovolně dlouhý, ale půlhodina by měla být absolutním minimem a více než dvě hodiny by mohli být velmi náročné.
–          Způsob: kdo nezažil nepochopí absolutní hrůzu skupinového pohovoru, kdy spolu uchazeči bojují a zvítězí ten nejhlasitější. Abyste opravdu zjistili pravý potenciál, musíte mít připravené otázky a s uchazeči mluvit samostatně tak, abyste je byli schopni alespoň trochu poznat.
Nakonec vždy myslete na to, že vaším cílem není někoho psychicky rozložit, ale najít jeho klady.