Čas festivalů je tu!

Česko je země festivalů, přes léto se jich koná nepřeberné množství a některé jsou opravdu netradiční. Některé festivaly jsou pouze o hudbě, jiné mají hudební složku propojenou třeba s jídlem, historií, jiným kulturním programem… Prostě máte na výběr z tolika možností, že v podstatě není možné, aby si někdo nevybral.
indická zábava
Levandulový festival
Levandulový festival se koná 5. A 6. Července na levandulové plantáži v Bezděkově u Úsova. Že vám to nic neříká? Nedivím se, tato vesnička je totiž vážně malá. Na tomto festivalu je propojená hudební scéna, která je spíše regionální (Česká) spolu s dobrým jídlem a pitím a jak jinak, než s levandulí. Ta v tuto dobu kvete a tím pádem provoní celý festival omamnou vůní.
Mezinárodní folklorní festival Strážnice
Nejstarší a největší folklorní festival v Evropě se koná právě v našich moravských Strážnicích. Na tento festival se sjíždí tisíce turistů nejen z České republiky a festival je spjat s tanci a hudbou z cizokrajných světů. Společně si můžete zazpívat, zatančit… Prostě si užít krásného letního dne za zvuků folklorní hudby a u toho se podívat na krásné lidové kroje a chasu v nich.
Festival pro židovskou čtvrť
Letos se koná už 27. Ročník festivalu, který je věnovaný zdejší židovské čtvrti. Festival má pohodovou atmosféru a během trvání nabízí hudební vystoupení, výstavy, divadelní představení a další kulturní program. Tento festival se koná v Boskovicích a program je opravdu nabitý.
dva na koncertě
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava je jeden z největších letních festivalů na našem území. Na tomto festivale se objevují opravdu hvězdné kapely. Festival se letos bude konat 17. – 20. července a už teď jsou potvrzeni opravdu slibní hosté, kteří na festivalu zazáří. Na festivalu se běžně objevuje kolem 150. kapel takže si na něm vybere v podstatě každý. Samozřejmě milovníci metalu musí zvolit spíše jiný druh festivalu, ale jinak uspokojí snad všechny.

Trochu jiné divadlo

Patříte mezi milovníky kultury a zatoužili jste opět vyrazit do divadla? A co kdyby to tentokrát bylo tak trochu jiné divadlo. Divadlo, které Vám předvede , představení, jaké si ani nedovedete představit. Teď si asi říkáte, že Vaše fantazie je dostatečně bohatá na to, abyste si ledacos představili. Jak komedii, tak tragedii, vážné i nevážné kousky pro pamětníky i v moderním provedení.
opona před diváky
Prozradím Vám tajemství, takovéto představení jste opravdu ještě neviděli. Nejpravděpodobněji by Vás ani nenapadlo, že to je možné. Představte si, že jdete do divadla na divadelní hru a jedna a ta samá divadelní hra probíhá a končí pokaždé jinak. Že je to nemožné? Není.
Na scénu začali vstupovat divadelní představení pro děti i dospělé, kde přímo diváci rozhodují, co hlavní hrdina udělá, jak bude řešit určitý problém, zda vůbec ho bude řešit. Přijde Vám to naprosto bláznivé? Ne to je opravdu možná realita dnešních moderních divadelních představení, kdy sami diváci svými hlasy rozhodují o průběhu a konci příběhu, který se na prknech, která znamenají svět, odehrává. Divák je zapojen do představení jako jeho spolutvůrce, má moc nad hlavní dějovou linií i konečným výsledkem. Rozhoduje, zda princ usekne hlavu drakovi a zachrání princeznu, nebo radši půjde princ do hospody a drak princeznu povečeří. A aby to bylo zajímavější, těsně před tím, než ji drak povečeří, se můžete rozhodnout, zda princezna šťastnou náhodou vyvázne, nebo bude hlavním chodem večeře. A takové představení, kdy vládcem scény je sám divák, jsou i pro dospělé, v trochu drsnějších verzích, i verzích komických.
sedadla v divadle
Nenechte si tento jedinečný kulturní zážitek utéci, to by Vás jistě velmi mrzelo. Jde opravdu o ojedinělou a originální variantu divadla pro dospělé i děti, pro milovníky románů i dramat.

Innsbruck – město kultury a historie


Innsbruck se nachází nad řekou Inn, od čehož se také odvíjí název města – most nad řekou Inn. Nachází se mezi pohořím Karwendel a horou Patscherkofel.


Výhodné postavení tohoto místa a možnost překročení Alp ocenili v minulosti už Římané. Jenž, zde ve čtvrtém století postavili důležitou obchodní cestu, spojující města Veronu a Augsburg.


V současnosti je Innsbruck páté největší město v Rakousku s přibližně 130 000 obyvateli.
hory v Innsbrucku


V Innsbrucku se celoročně konají nejrůznější zajímavé události – koncerty, festivaly, sportovní akce a dobře známý Nový rok v horách.


Innsbruck je město bohaté na historické památky, což je také jedním z důvodů, proč se nazývá městem kultury. Mezi historické klenoty tohoto místa patří Goldenes Dachl, muzeum Zeughaus, císařský palác Hofburg nebo také renesanční zámek Ambras.
náměstí Innsbrucku


Goldenes Dachl (Zlatá stříška) se nachází ve středu Altstadt (Staré město) v Innsbrucku. Název zlatá stříška se vztahuje ke střeše výklenku, jenž je pokryt 2 657 zlacenými měděnými šindeli. Jedná se vskutku o působivý pohled, když na střechu dopadá světlo. Pohled, který oslňuje návštěvníky a kolemjdoucí již po více než 500 let. Stavbu nechal vybudovat císař Maxmilián I., přibližně kolem roku 1500. V budově se nachází muzeum s expozicí zaměřenou na život císaře Maxmiliána I. a historii Zlaté stříšky.


Muzeum Zeughaus (zbrojnice), byla původně zbrojnicí císaře Maxmiliána I. Zbrojnice byla postavena v letech 1500-1506 a jednalo se o největší zbrojnici v Rakousku. V sálech v přízemí byla uložena děla – pýcha císařovy armády. Ostatní válečné vybavení bylo uloženo nahoře. Kolem hlavní budovy se nacházely dílny.
hotel v Innsbrucku

Později, až do roku 1918, budova sloužila jako kasárna. V roce 1960 byla zrenovována a změněna v muzeum. Od roku 1999 se stálá expozice zaměřuje na tyrolskou kulturní historii. Chronologicky uspořádaná expozice nás provede od pravěku až po současnost.